НОВИНИ ОЩЕ НОВИНИ
30.11.2011 г.
1 Декември - Световен ден за борба със СПИН
По повод 1 декември ”Световен ден за борба със СПИН” за поредна година в Благоевград ще бъде организирана мащабна АнтиСПИН кампания под надслов „Презерватирай се”. Планираните дейности са разнообразни, атрактивни и са насочени към различни групи в общността.
С организацията отново се заеха членовете на Местен обществен комитет, под-изпълнителите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и техните партньори на местно ниво, а именно: Община Благоевград, РЗИ-Благоевград, КАБКИС-Благоевград; Сдружение „Адаптация”-Благоевград, Информационен център за психично здраве-Благоевград към фондация „Глобална инициатива в психиатрията-София”, Център за сексуално здраве към Сдружение „Здраве без граници” – София, Студентско правителство на Правно-исторически факултет на Югозападен Университет „Неофит Рилски”-Благоевград в партньорство с Студентски съвет на Югозападен Университет „Неофит Рилски”- Благоевград; Better Community Club и Youth Empowerment Initiatives - студентски клубове към Американски университет в България; Студентско правителство на Стопански факултет на Югозападен Университет „Неофит Рилски”-Благоевград и Сдружение на младите психолози в България „4-ти април”, клон Благоевград.

Общоградските инициативи на 1 декември включват Пресконференция в Община Благоевград, на която ще бъде изнесена информация за постигнатите резултати по отделните компоненти на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” в рамките на 2011 г.; Представяне на резултати от проведено проучване сред ученици на тема „Сексуално и репродуктивно здраве и нагласи към хората, живеещи с ХИВ на младите хора в Благоевград” и представяне на Националната статистика за брой открити нови случаи на ХИВ, брой изследвани в КАБКИС, брой хора с ХИВ на лечение и др. за 2011 г.
Пресконференцията ще бъде последвана от символично издигане на 150 метрова червена лента в центъра на Благоевград, което ще бъде съпътствано от възможност за безплатно и анонимно изследване на ХИВ, предоставено от три екипа на КАБКИС-Благоевград.
Други акценти от кампанията са Информационния ден под надслов "Фатална е първата крачка, не последната!!!", организиран Ниско-Праговия Център на Сдружение „Адаптация” в посока повишаване толерантността към хората, живеещи с ХИВ и техните семейства, и мотивиране и тестване за ХИВ на лица, употребяващи наркотици в Центъра и на терени; Мобилните постове и екипи от доброволци към Информационен център за психично здраве-Благоевград, които ще правят демонстрации пред своите връстници за правилно поставяне на презерватив и ще ги мотивират да участват в импровизирана викторина, ще предоставят на своите връстници червени лентички, календарчета, кутийки за презервативи с указания за правилна употреба, които сами са изработили, както и презервативи и информационни материали; кампания сред мъже, правещи секс с мъже под надслов „Не СПИНкай” - предоставяне на презервативи, лубриканти и здравно-образователни материали; инициатива „Кафе с презерватив”; студентска викторина и тематично младежко парти.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Дейности по К2 и К3, организирани от КАБКИС-Благоевград и Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” към РЗИ-Благоевград:

- Три екипа от КАБКИС, два от които изнесени на центъра на града и в Стопанки факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” ще бъдат на разположение на гражданите и гостите на Благоевград в часовия диапазон 11:30 - 16: 00 часа.
- Интерактивно обучение на ученици с участието на Емил Чолаков на тема ”Времето е променливо. Презеравтирай се!”
- Разпространение на флаери, листовки, символични червени ленти, презентации и др. в Област Благоевград.


Дейности по К4, организирани от Сдружение «Адаптация” - Благоевград:

На 1 декември в Ниско-Праговия Център на Сдружението ще се състои информационен ден под надслов "Фатална е първата крачка, не последната!!!". В рамките на деня ще бъдат:
- организирани дискусии с клиенти за рисковете от заразяване с ХИВ в контекста на употребата на наркотици
- предоставена информация /показване на видео-материали и статии/ за нови разпространявани наркотични вещества и последиците от употребата им
- акцентиране на вниманието на прицелната група от употребяващи инжекционно наркотици от три града - Благоевград, Сандански и Петрич, към тестване за ХИВ и ранно откриване на случаи на заразяване с ХИВ
- раздаване на стерилни комплекти за инжектиране и информационни материали
- повишаване толерантността към хората, живеещи с ХИВ/СПИН и техните семейства

Дейности по К7, изпълнявани от Клуб за обучители на връстници „RAINBOW” и Информационен център за психично здраве-Благоевград към Фондация „Глобална инициатива в психиатрията-София”:

- Представяне на резултати от проведено проучване сред ученици на тема „Сексуално и репродуктивно здраве и нагласи към хората, живеещи с ХИВ на младите хора в Благоевград”.
- Изработване и отпечатване на джобни календарчета и кутийки за презервативи от доброволци, всяко в тираж 5000 бр.
- Десет мобилни екипа от доброволци ще разпространяват сред своите връстници червени лентички, календарчета, презервативи, червени балони и здравно-образователни материали.
- Мобилни постове – младите хора ще правят демонстрации пред своите връстници за правилно поставяне на презерватив и ще ги мотивират да участват в импровизирана викторина.
- Инициатива „Билет с презерватив” в кино Синемакс в периода 29 ноември - 1 декември 2011 г.
- Инициатива „Кафе с презерватив” в няколко кафенета, в които се събират предимно млади хора
- В периода 25 ноември – 10 декември 2011 г. ще бъдат проведени няколко обучителни семинара за ученическите парламенти в средните училища, като ще бъдат мотивирани повече млади хора за включване в доброволчески дейности.

Дейности по К9, организирани от Сдружение „Здраве без граници”:

- Инициатива „Кафе с презерватив” в клуб „Бакарди”, клуб „Би Фри” и бар „Миконос”.
- Кампания сред МСМ под надслов „Не СПИНкай” - предоставяне на презервативи, лубриканти и здравно-образователни материали.

Дейности, организирани от Студентско правителство на Правно-исторически факултет на Югозападен Университет „Неофит Рилски” Благоевград:

- „Кафе с презерватив” – организаторите ще предоставят презервативи и информационни брошури на 6 заведения в града, посещавани от студенти и млади хора. Като презервативите ще се разпространяват с всяко кафе, поръчано в сутрешния час между 08:00 - 12:00 часа.
– Провеждане на викторина от 19:30 часа между двата университета – ЮЗУ „Неофит Рилски” и Американски университет в България, в която ще участват студенти и преподаватели от двата университета. Тя е разделена в няколко кръга и цели да запознае аудиторията с актуална и основна информация относно СПИН и начините за инфектиране и предпазване от ХИВ.
– В местен нощен клуб „Екстрийм” от 22:30 ще се проведе младежко парти под надслов „Бъди разумен”, по време на което ще се разпространяват презервативи и информационни материали, както и ще се проведе тематично шоу.
– Отпечатване на 2500 бр. информационни брошури, с програмата за провеждането на регионалната кампания, презерватив, червена лента, информация за адреса и работното време на КАБКИС в Благоевград и 50 бр. плакати с информация за програмата на предстоящата регионална АНТИСПИН кампания.
30.03.2019 г.
Oбучение „Оказване на първа помощ при интоксикация и свръхдоза при употреба на наркотици
На 28 март 2019 г. в Националният център по наркомании се проведе обучение „Оказване на първа помощ при интоксикация ...
още ...
09.08.2018 г.
20 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”
Всяка трета неделя от месец май отбелязваме Международния ден за ...
още ...
09.08.2018 г.
24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведe под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира ...
още ...
09.08.2018 г.
Информационна кампания по повод на 14 февруари - Ден на влюбените
За поредна година Регионална здравна инспекция - Благоевград съвместно с партньорите от Местния обществен комитет: Община ...
още ...
16.11.2017 г.
17 - 24.11.2017 г. - Европейска седмица за изследване за ХИВ
Скъпи колеги, приятели и партньори, За пета поредна година в периода 17 - 24.11.2017 г. ще бъде проведена "Европейската седмица за ...
още ...
16.11.2017 г.
Десети рожден ден на Сдружение "Адаптация"
Скъпи колеги, днес нашата организация празнува своят десети рожден ден. Бих искала да ни пожелая повече успехи, целеустременост и желание да продължим ...
още ...
BLGdesign Начало :: За нас :: Екип :: Проекти :: Новини :: Контакти