НОВИНИ ОЩЕ НОВИНИ


09.08.2018 г.
24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведe под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира върху поемането на ангажимент за прекратяване на туберкулозата, не само на най-високо политическо ниво, но и на всички нива от кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в собствената си работа или терен.
В периода 12-16 март 2018 г. от 07:00 ч. до 13:00 ч. са проведени безплатни прегледи за туберкулоза в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Благоевград ЕООД /СБАЛПФЗ /, като през цялата седмица екипи на сдружение "Адаптация" насочваха суспектни за туберкулоза клиенти (употребяващи наркотици и проституиращи) на програмата за обмен на игли и спринцовки към местното лечебно заведение. Тази инициатива на Министерство на здравеопазането се осъществи във всички областни градове на страната.
В рамките на инициативата се проведе скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск са направени допълнителни прегледи и изследвания. Данните сочат, че през годините кампанията е доказала своята ефективност както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и за тяхното лечение, така и за прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.
По време на проведените за периода 2009 г. – 2017 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 102 979. От тях 1 122 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а 3 992 са обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция.
През последните години в страната ни се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Спадът се дължи на предприетите дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво, както и на съвместните действия на Министерството на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.
По данни на Световната здравна организация през 2016 г. 10, 4 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 млн. души не достигат до здравни грижи, като голяма част от тях живеят в крайна бедност и попадат в групата на най-уязвимите за туберкулоза лица. Това са мигранти и търсещи убежище хора; употребяващи наркотици; проституиращи; маргинализирани възрастни хора, жени и деца.
Въпреки значителния през последните десетилетия напредък в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от първите десет причини, довеждащи до смърт. По експертна оценка на СЗО в световен мащаб дневно над 4 500 лица загубват живота си от болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването. Ето защо Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество към необходимостта от обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, в това число за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.
Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката ѝ са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Европа прави крачка назад в справянето с болестта
През последните 4 години (2011-2015) в страните от Европейския регион новите случаи на туберкулоза намаляват всяка година с 4,3%, а смъртните случаи – с 8,5%. Това сочат данните на Регионалния офис на СЗО за Европа, изнесени в навечерието на Световния ден на туберкулозата. Тази тенденция обаче не важи за уязвимите за туберкулозна инфекция хора, сред които са носителите на ХИВ, затворниците и мигрантите. За тези групи през последните години инфекциите са се увеличили с 40%.
„Всеки трети човек от тези групи, който допълнително се инфектира с туберкулоза и ХИВ, не го знае, а това драстично намалява шансовете на тези хора да бъдат излекувани”, коментира д-р Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа. Така се увеличава разпространението на тези болести, а европейските правителства и здравните системи са поставени под натиск, уточняват от СЗО.
Отчетеният 5-процентов годишен спад на новозаболелите на практика отдалечава Европа от преборването с туберкулозата. За да се отчете край на туберкулозата, е необходимо този процент да е поне 10%. „Туберкулозата засяга най-уязвимите членове на нашите общества и често съществува съвместно с други заболявания като ХИВ или вирусен хепатит”, коментира европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукатис. Той допълва, че ЕК се ангажира да мобилизира всички налични инструменти, за да помогне на страните от ЕС.

Туберкулоза и ХИВ
Туберкулозата е водеща причина за смъртността сред хората, живеещи с ХИВ. В Европа смъртоносната комбинация се е увеличила от 5,5% до 9% през последните пет години. От около 27 000 нови пациенти с туберкулоза и ХИВ през 2015 г. само около две трети са били диагностицирани и 5800 са започнали антиретровирусно лечение. За хората, страдащи от туберкулоза и ХИВ, рискът за неуспешно лечение е седем пъти по-висок, а опасността от смърт е три пъти по-голяма. Затова регионалният план на СЗО срещу туберкулозата до 2020-та година включва препоръка всички европейски страни систематично да дават възможност на хората с туберкулоза да се изследват и консултират за ХИВ, както и обратното. След поставянето на диагнозата пациентите трябва да получават незабавно антиретровирусно лечение.
Целенасочените усилия за ранно откриване и универсалният достъп до безплатно лечение и грижи за всички, включително за мигрантите, са от решаващо значение за спечелването на битката срещу туберкулозата, обобщават от СЗО. Това става факт, когато за една година има по-малко от един случай на туберкулоза на един милион население.
30.03.2019 г.
Oбучение „Оказване на първа помощ при интоксикация и свръхдоза при употреба на наркотици
На 28 март 2019 г. в Националният център по наркомании се проведе обучение „Оказване на първа помощ при интоксикация ...
още ...
09.08.2018 г.
20 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”
Всяка трета неделя от месец май отбелязваме Международния ден за ...
още ...
09.08.2018 г.
24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведe под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира ...
още ...
BLGdesign Начало :: За нас :: Екип :: Проекти :: Новини :: Контакти