НОВИНИ ОЩЕ НОВИНИ


09.08.2018 г.
20 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”
Всяка трета неделя от месец май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Мемориалът на свещи се отбелязва за първи път през 1983 г. Във времето назад никой не би могъл да предвиди мащаба и въздействието на глобалната епидемия от ХИВ, която вече е в нейното трето десетилетие. Изгубени са милиони човешки животи и близо 37 милиона души понастоящем живеят с ХИВ. За някои инфектирането с ХИВ се превърна в управляемо хронично заболяване, но за твърде много хора ХИВ е ежедневна борба за лечение и грижи, адекватна храна, жилище и доходи или всеобхватна стигма, насилие и смърт. ХИВ–епидемията продължава да осветява несправедливостта и изключването в нашите общества, като същевременно отваря пространство за продължаваща солидарност и съпротива от страна на всички общности. Общности, които носят тежестта на тази епидемия, включително гей мъже, трансексуални хора, хора, които употребяват наркотици, жени и момичета, юноши и деца.
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН напомя за огромното въздействие, което ХИВ и СПИН оказват върху живота ни. Мемориалът подчертава необходимостта хората, живеещи и засегнати от ХИВ, да се обединят и да размишляват върху миналото и живота като ценност, които се заличават и губят. Ето защо на този ден наречен още Мемориал на свещи се отправя призив да споделим историите си като предизвикателство,
Кампанията, известна като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. Тазгодишното послание „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!” изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги.
От началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53% при хомо/бисексуален контакт и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици.

Мероприятия предшестващи 20 май 2018 г.:

14.05.2018 г. - 12.30 часа
Обучение на тема «Превенция на ХИВ/СПИН и туберкулоза» в ПГСАГ «В.Левски» /Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия/

16.05.2018 г. - 13.40 часа
от 11.45 часа - Интерактивно обучение «Превенция на ХИВ/СПИН и туберкулоза“ в ПГСАГ «В.Левски».
от 13.40 часа - Обучение на тема «Превенция на ХИВ/СПИН и туберкулоза» в ПГТЛП «Г.Делчев» Благоевград /Професионална гимназия по туризъм и лека, архитектура и геодезия/

17.05.2018 г. в ПГСАГ
от 11.30 часа - Информационно - скринингова кампания - изследване с бързите тестове за ХИВ/СПИН.

18.05.2018 г. в СУИЧЕ «Св.Кл.Охридски»
от 08.20 часа Интерактивно обучение «Превенция на ХИВ/СПИН и туберкулоза“ в СУИЧЕ «Св.Кл.Охридски» гр.Благоевград
от 11.30 часа - Информационно - скринингова кампания - изследване с бързите тестове за ХИВ/СПИН.

14.05.2018 г. – 18.05.2018 г. - Седмица на здравословния избор
Информационна кампания за изследване в КАБКИС «Бъди отговорен към здравето си! Изследвай се анонимно и безплатно с теста за ХИВ!»
В Ниско-праговия център на сдружение "Адаптация" - раздаване на здравнообразователни материали, комплекти за безопасна употреба на наркотици и средства за безопасен секс, консултиране на клиентите на програмата за обмен на игли и спринцовки за поемания здравен риск и насочване за изследване към КАБКИС - Благоевград.

Общоградски мероприятия на 20 май 2018 г. с МОК Благоевград

21.00 – 21.30 Заедно край Кедъра пред Младежки дом Благоеград - запали свещ, покажи съпричастност.

10.00 – 22.00 «Бъди информиран!» - Разпространение на материали /листовки, брошури, дипляни, флаери, плакати, календари и др./ на оживени места в града от доброволци (студенти от ЮЗУ „Н.Рилски”, Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт”)
30.03.2019 г.
Oбучение „Оказване на първа помощ при интоксикация и свръхдоза при употреба на наркотици
На 28 март 2019 г. в Националният център по наркомании се проведе обучение „Оказване на първа помощ при интоксикация ...
още ...
09.08.2018 г.
20 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”
Всяка трета неделя от месец май отбелязваме Международния ден за ...
още ...
09.08.2018 г.
24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведe под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира ...
още ...
BLGdesign Начало :: За нас :: Екип :: Проекти :: Новини :: Контакти